PEMUDAH NAIK PANGKAT

Sebab 4 Tingkah Laku Inilah Korang Susah Nak Naik Pangkat Walaupun Kerja Dah Bertahun-Tahun!

Kerja dah nak masuk tiga tahun dah, tapi kawan-kawan korang yang masuk sama hari sewaktu korang bekerja syarikat tu semua dah naik pangkat, tapi korang masih lagi tersadai jadi kuli. Paling peliknya, junior korang pun dah jauh tinggal kan korang. Mesti rasa tergugatkan?

Rasa pelik, sebab korang tak ada buat apa-apa salah pun, tugasan yang bos berikan pun siap. Mungkin ada cara korang yang tak kena di mata bos tanpa korang sedar. Cuba cerminkan diri korang semula, ada tak 4 tingkah laku ini dalam diri korang? Kalau ada berubah lah ya.

1) Malas Nak Ambil Port Pasal Kerja Lain
Jangan merungut kalau boss mita korang lakukan kerja lain, andaikata kerja yang diberikan di luar skop pekerjaan korang, apa kata korang ubah mindset tu jadi kan sebagai satu cabaran dan ingin mengambil peluang untuk mencuba sesuatu yang baru. Jangan terlalu selesa dengan apa yang korang ada, jangan buat kerja hanya sekadar penuhi syarat sahaa kalau nak senang naik pangkat.

2) Merungut Dengan Tugas Yang Boss Bagi
Bila korang diberikan tugas, janganlah merungut. Kalau banyak sekalipun jangan berikan alasan korang penah/banyak kerja nak buat, relakan diri korang untuk hulurkan bantuan dan lakukan dengan ikhlas jika disuruh, biarlah apa orang kata pasal diri korang yang penting korang lakukan kera dengan elok.

Tapi, jangan fikir nak mengampu boss, fikir untuk diri korang. Secara automatiknya, boss akan mula pandang korang untuk mengasah kemahiran kerja. Tapi kalau korang rasa kerja yang korang lakukan tu dah memadai dan tak nak buat kerja baru. Kesitulah korang jawabnya.

3) Gossip Perihal Orang Lain
kat pejabat tu kalau boleh kerusi dengan meja pun berbunyi, bergaak-agaklah kalau nak bergossip sekalipun. Pastikan jangan sebut pasal isu sensitif kat dalam office tu, contohnya segala keburukkan dan cacat cela pekerja lain tak perlu jadi bahan bualan. Kadang-kadang kita tak tahu ada duri dalam daging antara rakan-rakan tu. Manalah tahu kan?

Kalau nak bergossip sekalipun cerita la pasal diri korang ke boyfriend/girlfriend korang ke, lagi bagus kalau tak payah nak bergossip terus!

4) Alasan! Alasan! Alasan!

Kalau dah kerja lebih nak complaint, tak nak buat benda baru dah tu habiskan masa bergossip pasal boss memang lah lambat kerja tu nak siap! Bila di minta bermacam-macam alasan yang diberi. Mungkin boss kelihatan biasa dan tak marah pada diri korang, tapi kesannya korang lihat sendiri sekarang. Sampai ke sudah tak dapat naik pangkat.

Jadi, siapkan kerja dengan pantas dan berkualiti, kenaikan pangkat bukan bergantung kepada tahap senioriti korang tapi apa yang korang ‘bentangkan’ di tempat kerja. Jadi, resung-renungkan la ya

 

JIKA ANDA INGIN BERHAJAT UNTUK MEMBUAT PERUBATAN NAIK PANGKAT , SILA HADIR KE PUSAT RAWATAN KAMI

 

KAMI SEDIA MEMBANTU !!

 

Loading

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x