BEKAM DARAH

BUKTI SAINTIFIK KAJIAN BAGAIMANA BEKAM DARAH SIHATKAN BADAN

Bekam darah dapat mengelakkan tubuh manusia daripada pelbagai kesan sampingan dan kesan terapeutik ubat-ubatan.

Mencari prinsip saintifik bekam menggesa kami untuk mencadangkan mekanisme yang baru untuk menerangkan asas saintifik dalam perubatan mengenai bekam. Mekanisma in dipanggil Teori Taibah.

Memandangkan terapi bekam mempunyai bekam angin dan bekam darah, kitafokuskan pada ulasan pertama teori Taibah mengenai prinsip saintifik bekam kering.

Teori Taibah menyatakan bahawa: Al-hijamah adalah terapi bekam darah dalam perubatan nubuah (Bahasa Arab asal).

Al-hijamah adalah prosedur pembedahan kecil yang menyingkirkan causative pathological substance:CPS, di mana peningkatan tekanan negatif (tekanan sedutan) yang digunakan untuk permukaan kulit menggunakan cawan menyebabkan saiz kulit secara beransur-ansur meningkat kerana sifat viskoelastik kulit.

Manakala, tekanan di sekitar kapilari pula berkurangan (undang-undang Boyle’s). Ini menyebabkan peningkatan penapisan kapilari (capillary filtration) , penapisan cecair (filtered fluids), cecair limfa dan cecair interstitial setelah ianya diangkat ke atas akibat sedutan cup bekam.

Ini mencairkan bahan kimia, pengantara keradangan (inflammatory mediators), bahan nokiseptif, hujung saraf dalam cecair terkumpul dan memecahkan pelekatan tisu (tissue adhesion).

Ini bermakna bekam kerinf atau angin dapat mengembangkan salur darah dan melembutkan otot yang tegang juga. Kesemua tindak balas ini menyebabkan tahap kesakitan menurun (teori Taibah untuk terapi bekam kering).

Torehan halus pada permukaan kulit membuka halangan kulit untuk memindahkan cecair dengan CPS kepada permukaan kulit dan menghalang penyerapan semula masuk ke dalam vena akhir kapilari. Sedutan tekanan cawan kedua bekam segera mencipta kecerunan tekanan dan daya tarikan memaksa merentasi kulit dan kapilari yang membawa kepada perembesan cecair interstisial (termasuk limfa) dengan CPS, penapisan kapilari cecair yang mengandungi CPS, pendarahan di tapak tusuk dan peningkatan pelepasan opioid endogen (kesan analgesik). Semuanya dirembeskan keluar ke permukaan kulit menjadikan ia dipanggil darah bekam.

Serpihan sel darah merah tua yang telah hilang fungsi (gambar di bawah), molekul dan zarah yang lebih kecil dari liang pori kapilari akan terlepas keluar ke permukaan kulit juga setelah sedutan kedua bekam. Kapilari yang terkena torehan pen bekam juga akan dipecahkan .

Keberkesanan bekam darah tidak berkaitan dengan jumlah darah yang dikeluarkan tetapi kepada jumlah CPS yang dikeluarkan.

Faedah bekam darah dari pengembangan salur darah (vasodilator), kesan penyembuhan antimikrob, angiogenik dan luka daripada nitrik oksida (NO) yang dilepaskan.

Kesihatan dan manfaat terapeutik selepas Al-hijamah mungkin termasuk peningkatan keadaan umum, faedah penyingkiran CPS dan bahan berbahaya, faedah imunologi, faedah farmakologi (berpotensi dan memudahkan kesan terapeutik ubat-ubatan melalui pembuangan CPS), manfaat neurologi (meningkatkan sakit kepala), manfaat detoksifikasi, manfaat metabolik (meningkatkan perfusi sel), manfaat pemakanan (menurunkan LDL dan kolesterol), faedah kosmetik (memecahkan perekatan, menyelesaikan keradangan dan pembengkakan), faedah hemostatic, manfaat hematologi (pembersihan darah CPS dan darah lama yang telah mati), manfaat hemodinamik (meningkatkan peredaran kapilari tempatan), manfaat angiogenik, faedah psikologi dan lain lain.

Al-hijamah perlu dilakukan setiap kali berlebihannya CPS (larut) atau cecair bagi mengubati penyakit atau penambahbaikan kesihatan badan.

Teori Salah untuk terapi bekam darah dinamakan teori Taibah (sempena nama bandar Taibah, Al-Madinah Al-Munawwarah, kota damai Nabi Mohammad s.a.w.)

 

Loading

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x