TEKANAN DARAH RENDAH

ADAKAH BERISIKO ??

Tekanan darah rendah berlaku apabila pesakit mempunyai tekanan lebih rendah daripada bacaan normal. Julat tekanan darah yang normal adalah di antara bacaan 90/60 milimeter merkuri (mmHg) hingga 140/90mmHg.

Jika tekanan darah kurang daripada bacaan itu, pesakit akan mengalami masalah pening kepala dan pengsan. Namun, jika ia lebih daripada julat tersebut pula pesakit dikatakan mengalami tekanan darah tinggi.

Tidak semua pesakit menunjukkan simptom tekanan darah rendah. Ia mungkin disebabkan memang bacaan untuk tekanan darah sebelum itu mempunyai bacaan yang rendah.

Bacaan yang rendah itu biasanya berlaku kepada kaum wanita, kurus dan faktor keturunan.

Antara simptom yang ditunjukkan masalah itu seperti:

 • Rasa berdebar-debar
 • Pening kepala
 • Badan menjadi lemah
 • Pengsan
 • Sesak nafas
 • Pandangan menjadi berpinar ataupun kabur
 • Merasakan badan sejuk
 • Muka pucat

Beberapa punca sebenar yang boleh menyebabkan tekanan menjadi terlalu rendah adalah:

 1. Masalah jantung

Jantung berfungsi untuk mengepam darah ke seluruh bahagian badan. Jika organ itu mengalami masalah, ia akan menyebabkan tekanan darah menjadi rendah. Beberapa penyakit yang menyebabkan masalah pada jantung adalah serangan sakit jantung, injap jantung bermasalah, jantung berdenyut tidak normal, lemah jantung, keradangan pada otot jantung.

 1. Masalah endokrin

Sistem endokrin adalah sistem yang melibatkan penghasilan hormon di dalam badan. Ia boleh mempengaruhi pelbagai organ dalam badan termasuk jantung, buah pinggang dan sebagainya.

Beberapa masalah yang boleh menyebabkan tekanan darah rendah disebabkan masalah endokrin adalah Diabetic Ketoacidosis (masalah kencing manis dan gula dalam darah sangat tinggi) dan Addison’s Disease (tidak dapat menghasilkan hormon yang cukup untuk mengekalkan kandungan gram dalam darah.

 1. Kurang air

Masalah yang menyebabkan muntah-muntah dan boleh membuatkan seseorang itu kekurangan air dalam badan. Terutamanya jika pesakit tidak boleh minum air disebabkan asyik muntah. Masalah itu akan menyebabkan isipadu darah semakin kurang dan tekanan darah juga menjadi kurang.

 1. Pendarahan

Pendarahan yang teruk juga akan menyebabkan isipadu darah menjadi berkurangan. Bagi pesakit kehilangan darah perlu diganti dengan darah semula.

 1. Jangkitan kuman yang teruk(Sepsis)

Jika kuman telah memasuki darah, ia boleh menyebabkan satu keadaan yang dinamakan sebagai sepsis. Jika tidak dirawat dengan cepat, pesakit akan mengalami tekanan darah rendah dan keadaan itu dipanggil sebagai Septic Shock dan boleh membawa kepada maut.

Jangkitan yang boleh berlaku dengan teruk adalah jangkitan paru-paru, jangkitan pada kulit(cellulitis), jangkitan pada tempat buang air kencing atau kencing kotor dan banyak lagi.

Siapa lebih berisiko ?

 • Pesakit yang berumur lebih daripada 65 tahun dan mempunyai pelbagai penyakit seperti tekanan darah tinggi, kencing manis dan sebagainya.
 • Pesakit yang mengambil ubat tekanan darah.
 • Mereka yang menghadapi penyakit kronik seperti tekanan darah tinggi, kencing manis dan pernah mengalami serangan sakit jantung adalah berisiko

SILA BERURUSAN DENGAN SAYA UNTUK MENDAPATKAN KHIDMAT KAUNSELING KESIHATAN LEBIH LANJUT :

PILIH ICON DI BAWAH

NAK BELAJAR BEKAM ?? ISI BORANG DIBAWAH

KURSUS BEKAM SUNNAH

Jom tambah pendapatan & rawatan diri serta keluarga dengan mempelajari ilmu rawatan Tradisional kaedah Islam

Sila isi maklumat & kami akan hubungi anda :

Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

Loading

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x