MASALAH ANAK

Punca kenakalan remaja disebabkan oleh dua faktor penting, iaitu persekitaran keluarga dan lingkaran rakan. Kedua-dua faktor ini mempunyai peranan penting dalam pengembangan pemikiran dan kehidupan remaja untuk masa depannya. Sudah tentu kita telah mendengar banyak keluhan tentang betapa sukarnya mencari jalan keluar dari kenakalan remaja ini.

Tidak jarang, aduan datang dari ibu bapa sendiri sebagai orang yang paling dekat dengan anak. Walaupun ibu bapa harus menjadi orang yang paling dekat dengan remaja yang dapat membimbing mereka. Pelbagai masalah yang berlaku dalam persekitaran keluarga menjadi penyebab utama remaja berkelakuan tidak wajar di persekitaran tersebut.

Punca kenakalan remaja tidak lepas dari hubungan mereka dengan ibu bapa mereka. Selain itu, pengaruh persekitaran yang ramah juga menjadi faktor penentu. Sudah tentu ibu bapa mesti benar-benar memperhatikan perkembangan anak-anak mereka dalam kehidupan ini, terutamanya semasa remaja.

Keluarga tidak harmoni

Salah satu faktor utama yang menyebabkan kenakalan remaja adalah keluarga yang tidak harmoni. Ini disebabkan oleh ibu bapa yang sering bertengkar dengan tindakan keganasan rumah tangga, yang boleh menyebabkan remaja melakukan pelbagai tingkah laku nakal untuk mendapatkan perhatian. Apabila keluarga tidak harmoni, sudah tentu komunikasi antara ibu bapa dan anak-anak tidak baik. Ini adalah salah satu penyebab kenakalan remaja yang paling biasa.

Remaja menjadi tidak terbuka kepada ibu bapa mereka mengenai masalah yang berlaku kepada mereka kerana ibu bapa sibuk bertengkar dan tidak mengambil berat tentang anak-anak. Ini telah menyebabkan remaja mencari tempat di luar rumah untuk berlindung dengan menunjukkan rasa tidak senang mereka.

Kekurangan kasih sayang

Faktor-faktor yang menyebabkan kenakalan remaja sebelum ini pastinya akan memberi kesan terhadap kasih sayang yang diperoleh anak. Anak-anak kurang mendapat kasih sayang kerana ibu bapa mereka sering bertengkar, atau jarang bertemu kerana mereka bekerja dari awal pagi hingga larut malam, yang menyebabkan komunikasi kurang baik.

Ini menyebabkan anak-anak mencari jalan keluar supaya ibu bapa mereka lebih memperhatikan mereka. Sebilangan besar remaja melakukan pelbagai kenakalan untuk membuat ibu bapa mereka merasa terganggu, sehingga mereka lebih diperhatikan oleh ibu bapa mereka.

Dulu dimanjakan

Memanjakan anak juga merupakan salah satu faktor yang menyebabkan kenakalan remaja. Walau bagaimanapun, perkara ini sering tidak disedari oleh ibu bapa. Anak-anak yang terbiasa dimanjakan dari usia muda akan merasakan bahawa keinginan mereka mesti dipenuhi sehingga mereka mencapai usia remaja. Dengan cara itu, dia akan bertindak sesuka hati. Adalah lebih baik bagi ibu bapa untuk terus mendidik dan membimbing anak-anak mereka dengan sebaik mungkin, dan tidak merosakkan mereka terlalu banyak.

Dididik terlalu keras

Namun, mendidik anak-anak terlalu keras juga tidak bagus, kerana itu adalah salah satu faktor yang menyebabkan kenakalan remaja juga. Sebilangan ibu bapa memberikan pendidikan yang sukar dengan harapan anak itu akan membesar seperti yang diharapkan. Sebenarnya, melakukan ini dapat membuat kanak-kanak merasa tertekan dan mendorong anak-anak untuk memberontak dan melakukan pelbagai kenakalan.

Pemahaman Agama

Masih berkaitan dengan bimbingan ibu bapa, setiap ibu bapa wajib memberi pendidikan kepada anak-anak mereka mengenai agama. Dari pendidikan mengenai agama, anak-anak akan mendapat etika dan moral dalam kehidupan. Apabila seorang kanak-kanak tidak mendapat pendidikan agama sejak kecil, tentu ini adalah salah satu faktor yang menyebabkan kenakalan remaja kemudian.

Persekitaran sosial

Selain keluarga, faktor persekitaran juga memainkan peranan penting sebagai penyebab kenakalan remaja. Persekitaran sosial adalah salah satu sebab utama remaja melakukan kenakalan. Remaja yang tidak dibimbing oleh ibu bapa di rumah dengan betul akan mengikuti rakan dalam interaksi mereka. Oleh itu, remaja harus benar-benar memperhatikan ibu bapa mereka.

Persekitaran Hidup

Persekitaran tempat tinggal anda juga boleh menjadi faktor penyebab kenakalan remaja. Sekiranya persekitaran di mana banyak pelaku buruk tinggal, seperti minuman keras, perjudian, pencurian, dadah dan lain-lain, mungkin remaja akan terjejas.

Keadaan Ekonomi

Di samping itu, keadaan ekonomi yang kurang dapat membuat remaja bertindak nakal dan melakukan perbuatan jenayah, seperti pencurian. Jumlah keinginan seorang remaja boleh membuatnya terdesak untuk memenuhi hasrat ini dengan cara apa pun. Namun, bukan hanya kekurangan ekonomi yang menjadi faktor kenakalan remaja, remaja dengan kelebihan ekonomi juga boleh melakukan kenakalan. Ini disebabkan oleh faktor kecoh seperti yang disebutkan sebelumnya, yang menjadikan remaja cenderung untuk melakukan apa sahaja yang mereka mahukan.

Perkembangan Teknologi Maklumat

Faktor terakhir yang menyebabkan kenakalan remaja adalah perkembangan teknologi maklumat. Ini tentu salah satu faktor yang mesti dipertimbangkan hari ini. Kemajuan dalam teknologi sememangnya menjadikannya lebih mudah untuk mencari pelbagai maklumat yang diperlukan untuk pembelajaran dan sains, tetapi di sisi lain ini juga dapat merosakkan remaja dengan sangat mudah.

Pengaruh internet yang menjadikan semua maklumat di dunia dapat diakses oleh remaja boleh membinasakan. Terutama jika perkara ini tidak dikawal dan dibimbing oleh ibu bapa. Kandungan yang hanya boleh dibuka oleh orang dewasa dapat dibuka oleh remaja dengan mudah, yang tentunya akan membawa akibat buruk sekiranya tidak ada bimbingan yang baik.

Perlu perhatian khusus dari semua pihak untuk menangani pelbagai faktor yang menyebabkan kenakalan remaja ini. Peranan yang paling penting tentunya terletak di tangan ibu bapa sebagai orang yang paling dekat dengan remaja.

KAMI ADA SOLUSI UNTUK MEMBANTU ADA DALAM MERAWAT MASALAH ANAK ANDA 

SILA HUBUNGI KAMI SEGERA SEBELUM TERLAMBAT !!

PILIH ICON DI BAWAH 

 

 

Loading

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x