JENIS GANGGUAN

 

SAKA

DEFINISI SAKA
Saka ditakrifkan sebagai PUSAKA iaitu dengan membawa maksud segala harta benda yang ditinggalkan oleh seseorang yang telah meninggal dunia untuk diwarisi oleh ahli keluarganya atau keturunannya.

PUSAKA juga tidak terbatas kepada harta dan pemilikan sahaja, malah meliputi segala sesuatu yang diwarisi turun temurun seperti adat istiadat dan barangan kuno sesuatu keturunan seperti keris, pedang, alat perhiasan seperti cincin dan gelang serta pakaian dan sebagainya. Saka juga boleh memberi definisi leluhur yakni nenek moyang sebelah ibu ataupun baka leluhur daripada kedua-dua belah ibu dan bapa.

BAGAIMANA SAKA DIWARISI ?
Persoalan ini sering timbul di kalangan masyarakat tentang perwarisan saka . Antaranya:

 • Secara sedar

  Waris kebiasaannya mewarisi atas kerelaan hati dalam keadaan sedar dan juga diterangkan kegunaan ilmu serta pantang larang dan juga ritual pemujaan.

 • Secara tidak sedar

  Saka juga boleh diwarisi dalam keadaan tidak langsung apabila ada individu menyerahkan sesuatu simbolik kepada warisnya. Barang-barang simbolik itu biasanya terdiri dari jenis senjata seperti kerambit, pedang dan keris. Perhiasan seperti cincin dan gelang dan juga alat perbomohan seperti bekas kemenyan, tangkal dan azimat.

 • Melalui mimpi

  Terdapat juga orang yang mewarisi saka melalui mimpi. Contohnya menerima sesuatu barang seperi cincin dan diajar membaca mentera tertentu dalam mimpi tersebut.

PUNCA DAPAT SAKA

 1. Saka dari pengamal perubatan ilmu sesat

  Iaitu mereka yang berubat pesakit dengan bantuan khadam jin . Jin seperti ini ada perjanjian dan jamuan yang perlu diberi setiap bulan . Apabila perawat tersebut meninggal , maka jin tersebut akan mencari tuan yang baru seperti dalam perjanjian.

 2. Saka dari keturunan penyembah animisme

  Iaitu penyembah alam seperti matahari , bintang , bulan , pokok , batu dan binatang . Hakikatnya mereka menyembah penunggu yang menjaga benda tersebut maka jin itulah yang berdamping dengannya . Apabila penyembah tersebut meninggal maka akan turun ke anak cucu & cicit.

 3. Saka tumpangan

  Seseorang yang tidak sedar bahawa dia mempunyai tumpangan jin yang diperolehi dalam keadaan yang tidak disengajakan seperti terkena sampok selepas balik dari hutan , mandi air terjun , terpijak barang , melalui kubur , melalui pokok besar dan sebagainya sehinggalah seseorang itu jatuh sakit dan berakhir dengan kematian . Maka makhluk tersebut akan turun kepada keturunan yang dikehendakinya.

 4. Saka ajaran bathil / salah

  Ada individu yang suka menuntut ilmu salah , contohnya ilmu kebal , ilmu susuk , ilmu besi , ilmu badang , ilmu tembus bathin dan sebagainya . Hakikatnya mereka terdamping dengan khadam ayat atau barang yang ditanamkan ke dalam badannya . Apabila beliau meninggal dunia maka pendamping tersebut mencari tuan barunya.

 5. Saka dari amalan tiada bersanad guru

  Sebahagian ilmu amalan , tarikat , ilmu kebathinan dan sebagainya mempunyai ijazah amalan dan baiahnya supaya mereka benar-benar menjadi ahli dalam beramal. Jadi apabila mereka meninggal dunia maka segalaamalannya tidak boleh diwariskan kepada orang lain melainkan setelah mendapat keizinan beramal.

  Jika ada yang beramal dengan tanpa keizinan , ini akan menjadi masalah kepada pengamal tersebut yang membawa kepada gangguan pendamping jahat yang inginkan bertuan. maka pengamal tersebut ditimpa musihat dan sakit lalu meninggal dunia . makhluk tersebut bukan setakat itu sahaja , malah akan perlu mencari tuan yang baru daripada darah dagingnya sendiri.

 6. Saka belaan

  Orang terdahulu mereka kurang didikan agama dan sebahaagian mereka terpaksa mengambil penjaga dirinya ( khadam jin ) . Maka apabila berada di dalam hutam , di dalam laut , hutan , tempat merbahaya dan sebagainya maka khadam tersebutlah yang menjaganya . Sehinggalah tuannya meninggal duna maka anak cucu menjadi mangsa.

 7. Yang di sihir

  Pesakit yang terkena sihir boleh menyebabkan kematian Jin Sihir yang ada pada arwah tersebut sebahagiannya tidak hilang bahkan akan mencari mangsa seterusnya daripada keturunan arwah sehingga ke anak cucu cicit .

 8. Saka azimat dan tangkal

  Sesiapa yang memilik azimat dan tangkal maka mereka mempunyai khadam . Apabila pesakit itu mati maka khadam yang berada dalam azimat dan tangkal itu keluar dan mencari tuan baru.

JENIS- JENIS SAKA MENURUT MASYARAKAT MELAYU

 • Saka hantu raya

  Jin yang dipelihara untuk mendapatkan kekuatan luarbiasa. Individu yang membela saka ini mampu melakukan sesuatu pekerjaan yang berat yang tidak dapat dilakukan oleh orang biasa tanpa bantuan sebarang peralatan.

 • Saka Hantu

  Saka ini jenis pelesit yang digunakan untuk menjaga tuannya dan boleh dijadikan khadam untuk tujuan jahat untuk mengganggu orang lain. Saka ini sering mengganggu wanita hamil dan wanita berpantang serta juga anak-anak kecil.

 • Saka Buaya

  Jin yang menyerupai bentuk seekor buaya untuk memberi kelebihan kepada tuannya untuk menjinakkan dan mengawal buaya. Ia juga digunakan sebagai khadam untuk mencari mayat orang yang lemas di sungai ataupun mayat manusia yang mati diserang buaya, disamping itu ia juga digunakan sebagai pengangkutan.

 • Saka Harimau

  Jin yang dibela menyerupai seekor harimau yang ditugaskan menjadi khadam menjaga rumah,kebun atau tanah. Ia juga digunakan untuk menjaga keturunan pemiliknya daripada ancaman musuh yang jahat.

 • Saka bomoh atau saka tukang urut

  Khadam jin yang digunakan turun temurun untuk membantu tuannya merawat penyakit mental atau fizikal. Sebelum merawat, saka ini akan merasuk kedalam tuannya dahulu untuk proses rawatan.

 • Saka Bidan

  Khadam jin yang digunakan untuk membantu proses kelahiran bayi dan hal-hal masalah kewanitaan.

 • Saka Hantu Laut

  Khadam jin yang dibela dan tinggal di kawasan laut dan pinggir pantai. Digunakan untuk menjaga keselamatan semasa belayar dilautan untuk membantu tuannya mengetahui lokasi lubuk ikan dan menghalau ikan supaya masuk ke dalam pukat.

 • Saka Pendekar

  Khadam jin yang digunakan untuk seseorang itu menjadi handal dalam seni bela diri dan berlawan dalam pertarungan. Individu ini menjadi handal tanpa mempelajari ilmu seni bela diri dengan sendirinya disamping menjadikannya seorang yang digeruni dan di hormati.

 • Saka penjaga Keturunan

  Khadam jin ini berfungsi untuk menjaga keturunan daripada diganggu, dikhianati, dianiayai oleh musuh sama ada dikalangan manusia ataupun dikalangan jin itu sendiri. Saka ini menjelmakan diri sebagai lelaki atau dalam bentuk yang menakutkan. Situasi ini menyebabkan musuh menjadi takut dan menjauhkan diri daripada individu yang ‘dijaga.

SIHIR

Sihir boleh didefinisikan sebagai apa juga yang dapat dilakukan oleh seseorang (secara rahsia) dengan pertolongan syaitan, setelah orang itu memenuhi kehendak syaitan tersebut dengan melaksanakan sesuatu yang dikehendaki oleh syaitan, sebagai tanda atau isyarat ‘taqarrub’ kepada syaitan tersebut.

Berdasarkan definisi di atas, sihir mempunyai beberapa ciri utama iaitu:

 1. Adanya peranan syaitan atau jin [kafir]. Ini sesuai dengan kejadian syaitan (api) atau jin (lidah api) yang bertubuh ‘halus’ seperti angin dan tidak dapat dilihat. Oleh itu, pelbagai kerja jahat menjadi rahsia dan tidak dapat diketahui oleh kebanyakan manusia.
 2. Adanya kesan yang luar biasa, menakjubkan, misteri atau menghairankan.
 3. Adanya kerjasama antara manusia yang jahat (tukang sihir, pawang jahat dan dukun jahat) dengan syaitan atau jin. Kedua-dua belah pihak akan memainkan peranan masing-masing, di mana manusia akan menyediakan pelbagai alatan sihir yang memenuhi syarat-syarat yang ditetapkan oleh syaitan atau jin yang menjadi rakan kongsi. Jin dan syaitan pula akan menjalankan kerja-kerja jahat seperti mana yang dirancangkan bersama.
 4. Adanya pelbagai syarat, pantang larang yang ditetapkan oleh syaitan atau jin yang dipersetujui oleh manusia.
 5. Adanya unsur-unsur pemujaan manusia terhadap syaitan atau jin.

Nabi Muhammad SAW sendiri pun yang maksum daripada melakukan dosa, Allah uji dengan sihir yang dihantar oleh seorang Yahudi yang bernama Labid bin Aksam dari Bani Zuraiq.

Peristiwa ini berlaku ketika Nabi SAW balik dari Hudaibiah dalam bulan Zulhijjah tahun tujuh hijriah. Setelah selesai perang Khaibar maka datanglah ketua-ketua Yahudi bertemu seorang tukang sihir Yahudi yang terkenal dalam kalangan mereka Labid bin Aksam, bertujuan untuk melakukan sihir ke atas Nabi SAW.

Dengan kerjasama daripada seorang budak Yahudi yang juga khadam nabi, mereka mencuri sikat rambut Nabi SAW bersama rambut yang terdapat pada gigi sikatnya.

Tukang sihir membuat patung berupa Nabi SAW daripada lilin, lalu ditikam dengan 11 bilah jarum dan disimpul dengan 11 ikatan. Maka dicampakkan ke dalam telaga keluarga Zarwan di mana telaga Nabi SAW selalu mandi.

Baginda terkena sihir selama 40 hari sehinggalah perbuatan jahat itu berjaya dikesan dan ditemui barangan sihir. Dengan sirah yang diceritakan boleh menjadi panduan kepada umat Islam untuk mengubati sihir itu hanya dengan doa dan ayat-ayat al-Quran. Hukum perbuatan sihir dalam Islam adalah berdosa besar.

Daripada Abu Hurairah R.A, Rasulullah SAW bersabda bermaksud “Jauhilah tujuh jenis dosa besar yang membinasakan. Sahabat bertanya: “Wahai Rasulullah, apakah dosa itu? Sabda Baginda: Menyekutukan Allah, sihir, membunuh jiwa yang diharamkan melainkan dengan alasan benar, makan riba, makan harta anak yatim, lari daripada perang dan menuduh wanita muhsan beriman yang tidak bersalah dengan tuduhan zina.”

PENDAMPING

Perlulah diingatkan bahawa kupasan ini adalah bertujuan untuk mengenal jin. Tidak perlu berbahas dari segi hukum agama, kepercayaan sesuatu budaya dan lain-lain. Kalau nak berbahas pasal jin dari sudut agama, itu dah jadi bab lain.

Jin pendamping kebiasaannya didapati dari ilmu yang dipelajari atau diamalkan. Tidak kiralah sama ada jin itu islam atau tidak tetapi pendamping ini hanya selalu ada pada orang itu sahaja. Tugas-tugas pendamping ini tidak la sama kebolehannya. Semuanya bergantung pada tahap ilmu jin itu sendiri.

Ada orang yang memiliki pendamping diri tanpa dia sedari kerana mereka beranggapan tidak pernah meminta pendamping dari sang guru atau diberitahu oleh gurunya sendiri. Kebanyakan mereka tidak tahu hal itu kerana mereka menuntut sesuatu ilmu dan menjadikan amalan sebagai medium mendekatkan diri kepada Tuhan.

Ada juga yang mendapat pendamping diri melalui ilmu persilatan tertentu dan kebiasaannya pendamping orang bersilat ini dari jenis haiwan seperti harimau dan naga siluman. Sebab itu tidak hairan lah bagi masyarakat kita kalau terdengar orang itu memiliki harimau putih atau harimau berantai kerana pernah mempelajari ilmu silat.

Tetapi bukanlah semua orang mampu mendapatkan pendamping dari jenis haiwan walaupun dia mempelajari ilmu persilatan kerana masih banyak lagi pendamping yang lain juga dan pendamping ini sebenarnya memilih juga keserasiannya dengan seseorang itu sebelum menjadi pengikutnya.

Jika seseorang itu memiliki pendamping kiyai, Shaikh atau cenderung kepada agama, maka seseorang itu biasanya cenderung untuk fokus kepada amalan-amalan zikir, puasa, pata geni, bertapa seorang diri, sering menerima khazanah secara ghaib, mampu menzahirkan barang yang ghaib ke alam nyata, menjadi kebal, mempunyai tenaga batin yang tinggi, pandangan makrifat yang tepat, mengetahui sesuatu yang bakal berlaku dan sebagainya.

Kesemua kebolehan ini hanya ada pada orang itu sahaja dan pendamping ini tidak sekali-kali boleh diwarisi kepada keturunannya kerana kehadiran pendamping ini tidak bersyarat. Mereka boleh datang dan pergi pada bila-bila masa saja sesuai dengan perjalanan amalan seseorang itu.

Pendamping diri juga hanya menjaga keselamatan hal ehwal orang itu sahaja dan mampu juga melawan sesiapa sahaja yang mengganggu tuannya itu walaupun dari kalangan keluarga sendiri.

Pendek kata, walau siapapun yang mengganggu dan mengundang kemarahan orang itu, maka pendamping ini akan segera menjadi benteng pertahanan dan bertindak atas kemahuan orang itu sendiri.

Sebab itu, pernah kita lihat ada orang yang tiba-tiba hilang kawalan diri dan sanggup membunuh sesiapa sahaja walaupun keluarga sendiri.

 

SANTAU

Biasanya dahulu di bahagian daerah Sumatra, Indonesia, Santau biasa digunakan seperti alat permainan masyarakat di sana. Di mana dalam sesebuah kampung jika ada seorang yang gagah perkasa atau yang mempunyai sesuatu bidang ilmu yang tinggi seperti ilmu agama dan lain-lain, para penyantau suka mencuba atau hendak menguji sejauh mana kehandalan atau kebolehan mangsa-mangsa.

Bagi orang yang mempunyai ilmu kebal (yang dikatakan gagah perkasa) seperti pahlawan dan sukar untuk ditandingi oleh orang biasa, lazimnya tubuh badan mereka atau kekebalan mereka akan kalah dengan santau. Wallahu ‘alam.

JENIS-JENIS SANTAU

Santau terdiri daripada beberapa jenis.

 1. Santau Angin

  Cara ia disebarkan adalah melalui angin. Pembawa santau ini akan membawa santau mereka berjalan di khalayak ramai, santau ini akan mengikut arus angin dari pembawa (arus angin dari belakang ke hadapan pembawa) dan mengenakan mangsa yang berdiri berhadapan (face to face) dengan pembawa. Sekiranya mangsa membelakangi pembawa santau, In Sya Allah tidak akan terkena santau tersebut.

  Untuk santau angin biasanya, amat bahaya jika ramai orang yang berhadapan (face directly ) dengan pembawa santau ini kebanyakannya semua akan terkena termasuklah haiwan. Nauzubillah. Hanya insan yang beramal soleh dan mengamalkan doa pelindung diri, yang mana Allah hendak melindunginya, ln Sha Allah akan dilindungi oleh Allah S.W.T.

  Bagaimana santau ini dibawa? Pembawa santau ini akan membawa santau ini melalui celah kuku tangan mereka. Di kediaman, pembuat santau akan memasukkan dahulu jejari tangan mereka ke dalam bekas simpan santau untuk memasukkan santau ke dalam celah-celah kuku mereka sebelum mereka membuangnya di khalayak ramai. Kapasiti bagi jentikan 1 Jari : 20 mangsa, kalau 10 jari dah ada 200 mangsa. Nauzubillahi min zalik.

  Dengan melalui arus angin dan memasukkan santau ke dalam jejari tangan, biasanya pembawa santau ini akan menyebarkan atau membuang santau mereka ini dengan kaedah menjentik-jentik jejari mereka di kawasan umum atau bila mereka ketawa, mereka akan membuka seluas-luasnya mulut mereka sampai boleh terlihat lelangit & bahagian tekak mereka, itu juga adalah salah satu cara mereka mengenakan santau. Tempat biasa untuk sebaran atau dibuang santau seperti di pasar tani, pasar malam, restoran, majlis kenduri dan sebagainya. Wallahu a’lam.

 2. Santau Tuju

  Ditujukan kepada seseorang. Biasanya jika terkena pada orang yang dituju memang akan terkena (dengan izin Allah), insyaAllah jika dapat dielak ia akan terkena pada orang yang rapat dengan mangsa. Wallahu’alam.

  Penyantau tujukan santau tersebut dengan mengambil pakaian mangsa iaitu dengan mengetahui tarikh lahir mangsa. Contohnya, dari situ penyantau akan membuat kira-kira di mana mereka akan mencari kelemahan mangsa dalam 1 minggu ada 7 hari, jadi dalam 7 hari salah satu hari akan ada kelemahan berdasarkan dari tarikh lahir. Bila penyantau sudah dapat mengesan kelemahan mereka, penyantau akan menggunakan hari kelemahan mangsa tersebut untuk menyerang.

 3. Santau Makan & Minum

  Ia dimasukkan ke dalam makanan dan minuman. Biasanya jika mangsa selalu mengamalkan amalan pendinding diri dengan izin Allah Ta’ala, dapat mengesan santau tersebut contohnya apabila mangsa hendak memegang cawan atau gelas yang berisi air sejuk dan sebagainya, air tersebut jadi macam menggelegak, gelas yang dipegang meletup atau pecah dan boleh dilihat dalam makanan tersebut mempunyai rambut-rambut yang halus (seperti rambut orang lelaki yang baru gunting rambut), serpihan-serpihan kaca berkilat dalam pinggan. Wallahu alam. Tempat biasanya dalam jamuan kenduri kendara atau kedai makan dan sebagainya.

 4. Santau Langkah

  Biasa berlaku di tempat kerja (office). Di mana orang yang mempunyai hasad dengki dan sebagainya akan menaburkan bahan-bahan santau ini di pintu sambil menyebut 1 menujukan santau tersebut kepada mangsa yang hendak dituju.. Ada juga santau yang dimasukkan ke dalam perigi dan lain-lain. Ia untuk ditujukan kepada seseorang dan terdapat pelbagai kaedah cara untuk pembuat 1 penganiaya ini melakukan santau. Tapi santau hanya akan kena pada mangsa melalui masuk dalam mulut (makan, minum, angin ), pijak langkah …. Wallahu a’lam …

  Santau ini boleh dijual beli, contohnya pembuat santau ini akan menternak santau ini secara komersial dan akan menjual kepada sesiapa yang berminat untuk mendapatkannya atau pembeli boleh mengupah penyantau untuk menyantau mangsa. Pembeli juga boleh hanya membeli santau saja dan belajar dari penternak bagaimana hendak menyantau orang, walau budak umur 12 tahun pun boleh belajar …. Nauzubillahi min zalik.

  Santau ini ada gred tersendiri, jika gred yang tinggi kesan pada mangsa seperti muntah darah yang banyak dan kritikal dan berkemungkinan membawa maut, dan ada yang gred rendah tapi kesan untuk jangka panjang ialah mangsa akan mempunyai masalah kesihatan seperti sakit asma, kanser, gatal-gatal yang sukar diubati, dan sebagainya. Dan menyebabkan terjadinya SAKA, sebab jin-jin & syaitan-syaitan yang berada dalam santau masuk ke dalam badan mangsa akan cepat membiak, nisbah bagi manusia melahirkan anak 1 orang = 1 bayi, tapi jin dan syaitan: seekor jin = 9 anak jin dan syaitan. Jenis mangsa : orang yang kuat beramal soleh (good muslim), orang yang mempunyai kelebihan dan baik.

TUJUAN SANTAU DIBUAT

 • Amalan diri

  Pembuat atau penyebar santau biasanya hendak mengetahui sejauh mana kehebatan ilmu santau mereka lalu membuat praktikal.

 • Pertahankan diri

  Kalau zaman dahulu, kalau sesebuah negeri kalah dalam peperangan jadi nak balas balik guna santau, kalau sekarang ada segelintir dari kalangan wanita-wanita yang jahiliah atau lelaki-lelaki yang jahil menggunakan santau untuk mempertahankan hak-hak kepentingan diri sendiri.

 • Membalas dendam, dan untuk kebanggaan supaya dihormati atau ditakuti.

RAMUAN SANTAU

 • Air ulat sintuk (ulat gonggok yg berwarna kehitam-hitaman)
 • Segala jenis miang seperti miang buluh, miang jagung
 • Sumbu pelita minyak tanah (habuknya)
 • Hempedu katak puru (biasanya digunakan di kedah atau perlis – katak puru yang diambil dari atas pokok daun keladi yang layu yang terletak di sawah padi)
 • Kaca dari botol-botol kaca atau kaca lampu (ditumbuk dan diayak dan diambil serbuk kaca yang halus)
 • Kuku (dari manusia atau haiwan, dan sebagainya)
 • Rambut
 • Tali sabut (direndam selama 44 hari kemudian diracik halus-halus)
 • Kacang babi (Wallahu alam tak tau rupa bentuknya tapi org Asli – Aborigines people – yang tahu sebab mereka cari dalam hutan

Bahan ini kalau terkena di kulit gatalnya, Nauzubillah, ada sampai terpaksa kena potong salah satu anggota badan yang terkena. Tembikar yang lama dan benda-benda yang kotor yang banyak jangkitan bakteria, tulang haiwan yang mati berangan seperti kokang (mati tergantung), beruang yang mana haiwan-haiwan tersebut mati yang menyeksa terseksa diri.

Biasanya jin yang tertempek pada haiwan-haiwan sedemikian yang digunakan ialah jenis Hantu Raya class A. Barang-barang yang gatal-gatal, sabut pada batang pokok enau, lipas dan lain-lain. Kadang-kadang, ada juga yang menggunakan kaedah santau ular, labah-labah,(menggunakan haiwan yang berbisa) dan lain-lain. Ia (bahan yang dibuat dari kulit, tulang, bisa) akan dihancurkan dan dibuat ramuan untuk santau.

FUNGSI SANTAU

Untuk menyeksa hidup dan membunuh mangsa.

BAGAIMANA SANTAU DIBUAT & DIPROSES

 • Pembuat santau akan mengumpulkan segala bahan-bahan yang hendak dibuat santau.
 • Kemudian bila semua ramuan dah cukup, pembuat santau akan mencari suatu hari dalam bulan gelap betul-betul gelap (kalendar melayu kalendar islam ) dan mereka akan membawa bahan santau ini ke simpang tiga yang tak ada orang lalu lalang (simpang yang menuju ke hutan) di tengah malam tanpa membawa rakan hanya seorang diri.
 • Kemudian mereka akan memulakan bacaan mentera jampi serapah mengikut bahasa masing-masing sambil menutup bekas santau itu dengan sehelai kain.
 • Cara bahan santau itu aktif ketika mana pembuat santau tu membaca mentera kain yang menutup bekas santau tu naik ke udara kemudian keluar suara (jin, syaitan, iblis laknatullah) bercakap ‘aku ikut perintah kamu’ itu bermakna ramuan santau itu sudah jadi (apabila bahan santau ‘menjadi’ ia membiak macam yeast – cepat membiak walau kalau dah masuk dalam tubuh mangsa pun cepat membiak macam virus). Tapi sekiranya bahan santau itu tak jadi maka pembuat santau ini akan menunggu hari gelap yang lain untuk mengulangi ritual yang sama sampai menjadi.
 • Apabila bahan santau ni diaktifkan ia akan disimpan dalam bekas tabung contohnya zaman dahulu ia disimpan dalam batang buluh kecil dan digantung pada para di dapur. Kalau zaman sekarang Wallahu alam mungkin dalam balang atau sebagainya.
 • Jadi, dalam 3 atau 4 bulan sekali pembuat santau ini akan memeriksa bekas santau itu samada penuh atau tidak, jika dah penuh dan melimpah terpaksa lah pembuat santau ini membuang santau ni dengan cara yang diterangkan sebelum ni samada pada khalayak ramai atau sebagainya. Jika tiada pilihan dan tak sempat nak buang ia akan memakan tuannya sendiri (samada pembuat terpaksa memberi makan atau minum pada ahli keluarga atau memakan diri sendiri). Boleh tak santau ini dibuang? Jawapannya boleh.

TANDA TERKENA SANTAU

 1. Batuk yang berterusan walaupun makan ubat hospital pun tak baik-baik dan gejala batuk pada waktu-waktu tertentu seperti maghrib, pagi, tengah malam, nak subuh, ada yang 24 jam (macam batuk anjing).
 2. Muntah darah.
 3. Rasa tercucuk-cucuk dalam badan seperti ada jarum (di bahagian dada, sendi-sendi badan, peha, dan kaki).
 4. Demam panas.
 5. Sakit kepala.
 6. Lenguh atau lemah sendi dan anggota badan.
 7. Tiada selera makan (kesannya jadi badan susut dan bila cuba nak makan rasa nak muntah).
 8. Susah nak tidur malam.
 9. Kerap mengantuk di siang hari.
 10. Gatal-gatal badan.
 11. Pemarah (sifat yang dibangkitkan oleh jin, syaitan, iblis).
 12. Pelupa.
 13. Resdung.
 14. Barah.
 15. Kayap.
 16. Lumpuh ( yang menyerang buah pinggang) dan ada yang sampai buat putus urat jantung, serta jadi gila.
 17. Lemah tenaga batin.
 18. Kudis (biasanya ramuan santau ini boleh didapati dari kepulauan Borneo).
 19. Penyedih.
 20. Penakut.
 21. Pembenci.
 22. Pemalas.
 23. Fikiran tidak tenteram (sehingga tidak boleh membuat keputusan dengan tepat dan hilang keyakinan diri.
 24. Suka bersendirian (tidak suka bergaul dengan orang ramai).
 25. Sakit perut dan sakit belakang.

KESAN DARl TERKENA SANTAU

 • Merosakkan rohani dan jasmani (rasa tidak tenteram).
 • Merosakkan rumah tangga.
 • Merosakkan organ dalaman.
 • Merosakkan fikiran dan maut.

Tanda fizikal mangsa santau: warna kebiru-biruan (biru kundang) di kuku tangan dan kaki, bibir, kelopak mata dan ada yang tahap kritikal menjadikan paru-paru dan jantung bermasalah dan berlubang.

Tidak ada perawat dapat memastikan dengan tepat berapa lama tahap santau sudah berada dalam badan pesakit tetapi berdasarkan pengalaman perawat santau, jika hanya bahagian dada saja berkemungkinan santau tersebut baru masuk mungkin tidak kurang dari satu atau dua minggu, kalau sudah sampai ke pinggang berkemungkinan sudah masuk dalam sebulan atau beberapa bulan ,kerana bila bahan santau dapat dikeluarkan dari badan pesakit dapat dilihat bahan tersebut masih baru dan bila dah sampai ke kaki berkemungkinan sudah beberapa tahun. Kalau yang dah lama bertapak, apabila keluar mungkin santau itu sudah menjadi hitam. Wallahu’alam.

Jika pesakit santau menggunakan X-ray, ia tak dapat dikesan tetapi jika pesakit itu terkena santau biasanya hasil filem x-ray tersebut di bahagian paru-paru akan menjadi gelap dan doktor gagal mengesan puncanya. Santau ini bila dah masuk ke dalam tubuh mangsa melalui mulut atau sebagainya, seperti yang diterangkan sebelumnya ia akan menjadi racun masuk ke pembuluh darah seperti bagaimana masuknya gangguan jin dan syaitan termasuk sihir dan menyerap ke seluruh badan dan terus ke otak dan ada kesan santau menjadikan anggota badan seperti lidah menjadi pendek membuatkan mangsa tidak boleh bercakap, mulut menjadi herot, dan tangan menjadi merengkot.

 

Sekiranya anda berhajat untuk mendapatkan rawatan, sila klik simbol dibawah : 

 

KURSUS BEKAM SUNNAH

Jom tambah pendapatan & rawatan diri serta keluarga dengan mempelajari ilmu rawatan Tradisional kaedah Islam

Sila isi maklumat & kami akan hubungi anda :

Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

Loading

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x